пятница, 18 мая 2012 г.

Починаємо із Прип'яті...


... І ось, почнемо ми наш тег із найвідомішого покинутого міста- Прип'ять, що знаходиться на півночі України, а саме- у Київській області...
 Місто розташовано на березі річки Прип'ять у 3 км від ЧАЕС, неподалік від кордону із Білорусією.

Заснований 4 лютого 1970 року.

Статус міста Прип'ять отримав в 1979 році на підставі постанови Верховної Ради Української РСР № 1264/686.

Генеральним приводом заснування міста стало будівництво і подальша експлуатація однієї з найбільших у Європі атомних електростанцій, Чорнобильської - містоутворюючого підприємства, яке і дало Прип'яті звання міста атомників. Прип'ять став дев'ятим в Радянському Союзі атомоградом.

За останнім проведеним до евакуації переписом (у листопаді 1985 року), чисельність населення становила 47 000 500 людей, більше ніж 25-ти національностей. Щорічний приріст населення становив на той момент понад 1500 осіб, серед яких близько 800 були новонароджені, і приблизно 500-600 чоловік - прибули на постійне місце проживання з різних регіонів Радянського Союзу.



Проектна, спочатку розрахована чисельність населення - 75-78 тисяч осіб.

Розташована поруч залізнична станція Янов на ділянці Чернігів - Овруч, пристань річкового судноплавства на річці Прип'ять, автомобільні дороги перетворювали місто Прип'ять у зручний вузол транспортних магістралей Полісся.

Населення Прип'яті було евакуйовано 27 квітня 1986 через Чорнобильської аварії. Для проживання обслуговуючого персоналу ЧАЕС було побудовано нове місто-супутник Славутич в 50 км від АЕС. Зараз Прип'ять знаходиться у Чорнобильській зоні відчуження. В адміністративному відношенні міська територія входить до Іванківського району Київської області.

Після аварії проводилися роботи із дезактивації території міста, що призвело до значного зниження радіаційного фону.

*  *  *


У теперішній час в місті багато радіоактивного пилу, що випала із зруйнованого енергоблока, яка складається з відносно довгоживучих радіоактивних елементів. Цей пил збирається в канавах, заглибленнях. Пил міцно в'ївся у грунт, дерева, будинки. На південь від міста розташовується так званий "Рыжий Лес", знесений під час ходу дезактивації Прип'яті та околиць, але зараз ліс відновлюється і вбирає радіацію з грунту.

Під впливом навколишнього середовища порожні будівлі поступово приходять в аварійний стан, уже зафіксовані випадки обвалення (у 2005 році обрушилася будівля колишньої школи № 1 ). Після проведення дезактивації, деякі міські будівлі та споруди використовувалася різними організаціями Зони відчуження, але на сьогоднішній день майже всі з них покинуті. На нинішній момент (2011 р.) діють лише кілька об'єктів на території Прип'яті - це спецпральні, станція знезалізнення та фторування води, гараж спецтехніки , а також КПП на в'їзді в місто.

На відміну від інших населених пунктів Чорнобильської зони, міста Прип'ять і Чорнобиль не були позбавлені статусів населених пунктів. Прип'ять формально вважається містом обласного значення, підпорядкованим Київській обласній раді , оскільки власного міської ради не має.


Комментариев нет:

Отправить комментарий