вторник, 22 мая 2012 г.

Хамер-Ю...

... Хальмер-Ю - колишнє селище міського типу(місто-примара) в Республіці Комі, був підпорядкований Гірницькій райраді м. Воркуты. Скасований в 1996 р. Був сполучений під'їзним залізничним шляхом завдовжки близько 60 км із залізничним вокзалом на площі Металістів м. Воркута. Робився видобуток вугілля(Печорський вугільний басейн). "Хальмер-Ю" в перекладі з ненецького означає "Річка в долині смерті". Є також такий варіант перекладу, як "Мертва річка".

Кочові оленярі ненці вважали Хальмер-Ю священним місцем, куди звозили своїх покійників для поховання. Халь - Долина, Заходів - смерть, Ю - річка(переклад з ненецького). Робочі пласти на річці Хальмер-Ю були відкриті влітку 1942 року, партією геолога Г. А. Іванова. Вугілля нового родовища відносилося до марки "К", найціннішої для коксохімічного виробництва. На місці майбутнього селища вирішено було залишити групу робочих для визначення параметрів родовища. Проте погана погода кінця осені і початку зими відрізувала групу від Воркуты. Робилося декілька спроб виявити групу і врятувати людей. Глибокої осені була зроблена спроба доставити продовольство на оленях. Із ста оленів у Воркуту повернулися чотирнадцять, інші загинули в дорозі. Ягель виявився таким, що вмерзнув в лід, і олені гинули від нестатку кормів. З літаків виявити два невеликі намети не виходило. У січні на пошуки загону вийшов лижний загін. Група робітників була знайдена в стані крайнього виснаження і була транспортована у Воркуту. Розвідку нового родовища було вирішено продовжити, і навесні 1943 року роботи очолив лауреат Державної премії СРСР Г. Г. Богданович. За літо була створена необхідна матеріальна база, вже до осені жило близько 250 чоловік.

Працювали радіостанція, їдальня, пекарня, банячи, на зиму був покинутий необхідний запас продовольства. Вісім бурових бригад одночасно проходили три глибокі шурфи. А для забезпечення селища паливом на іншому березі річки була закладена розвідувально-експлуатаційна штольня. Шахта почала свою роботу в 1957 році, її середньодобова здобич складала 250 тонн. З переходом нової Росії до ринкової економіки постало питання про доцільність існування Хальмер-Ю. 25 грудня 1993 року уряд РФ прийняв постанову про ліквідацію шахти. Восени 1995 року планувалося завершити ліквідацію селища, причому уряд намагався здійснити процес за світовими стандартами, що зажадало величезних фінансових і матеріальних ресурсів. В результаті при виселенні використовувалися сили Вмопу. Зараз територія селища використовується як військовий полігон під умовною назвою "Пембой". 17 серпня 2005 року в ході навчань стратегічної авіації бомбардувальник Ту- 160, на борту якого знаходився Президент Російської Федерації Володимир Володимирович Путін, зробив запуск трьох ракет по будівлі колишнього будинку культури селища Хальмер-Ю.

Комментариев нет:

Отправить комментарий